Image

Dieta HASHIMOTO

Przeznaczona jest dla osób z chorobami tarczycy, w szczególności Hashimoto. Program wyklucza gluten, laktozę, kukurydzę i soję.

W diecie wykluczamy:

  • gluten (następujące zboża i ich przetwory: pszenica, żyto, jęczmień i owies)
  • laktozę (wszelkie przetwory z mleka zwierzęcego)
  • soję (łącznie z mlekiem sojowym; jednak stosujemy tofu, czyi sfermentowaną soję)
  • kukurydzę, mąkę kukurydzianą i jej przetwory
  • program zakłada również niski indeks glikemiczny potraw.

 

Przyczyny rozwoju Hashimoto nie są w pełni znane, ale uważa się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywają predyspozycje genetyczne oraz czynniki środowiskowe. Chorują osoby w różnym wieku, zarówno kobiety jak i mężczyźni, jednak dane epidemiologiczne wskazują na największą zachorowalność wśród kobiet pomiędzy 30 a 50 rokiem życia.

W leczeniu istotne znaczenie jest styl życia, którego główną składową jest nasz codzienny sposób odżywiania. W wielu pracach naukowych dotyczących choroby Hashimoto podkreśla się rolę sposobu żywienia oraz prawidłowej podaży składników odżywczych w jej powstawaniu oraz przebiegu. Odpowiednio zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednich składników odżywczych wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy oraz unikanie produktów, które mogą ten proces zaburzać jest ważnym czynnikiem wspomagającym leczenie.

Aby wspierać prawidłową czynność gruczołu tarczycowego codzienne menu powinno być zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, dostarczać odpowiednich ilości pełnowarościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim IG, jak również żelaza, selenu, jodu, cynku, witamin antyoksydacyjnych oraz witaminy D i B12.

Jednocześnie dbamy o smak i różnorodność tak, aby Podopieczni korzystający z tego Programu nie mieli poczucia bycia na diecie. Smaczny chleb na zakwasie gryczanym zastępuje chleb pszenny, a pudding na mleku kokosowym będzie świetną alternatywą dla mlecznych deserów.